Když se před vámi objeví na ulici toulavý pes bez náhubku, který nevypadá zrovna přívětivě, budete se zřejmě snažit mu uniknout, protože zcela zřetelně vnímáte hrozící nebezpečí. Když při plavbě po Lužnici zjistíte v říční kilometráži, že je poměrně blízko před vámi velmi nebezpečný smrtící jez Pilař, pravděpodobně zpozorníte a budete se snažit včas zastavit u levého břehu a vystoupit na břeh. Nebezpečný pes a nebezpečný jez jsou zkrátka důvody, proč se před nimi chránit, abychom nepřišli ke zranění nebo dokonce o život.

V životě se ale mohou objevit i situace, kdy vám hrozí skryté smrtelné nebezpečí, jehož přítomnost si nemusíte vůbec uvědomit. Jednou z nich je také zanesená vzduchotechnika v paneláku mastným prachem. Proč je mastný prach nebezpečný a kde se tam vlastně vzal? Když uvedete do provozu ventilátor v kuchyňské digestoři, začne do potrubí vzduchotechniky nasávat nejen vzduch, ale i prachové částice. Samotný prach v potrubí není nebezpečný, problém spočívá v přípravě pokrmů nad kuchyňským sporákem, kdy se do ovzduší uvolňuje i mastnota, například z pečení, smažení nebo dušení.

Mastnota se smísí s prachem a vytvoří lepkavou směs, která je velmi vzdušná (proudí skrze ní i kyslík) a může pokrýt i velkou část vzduchotechniky. Jakmile vrstva mastného prachu dosáhne vrstvy pouhého jednoho milimetru, stane se z něj velmi nebezpečná hořlavina. Mastný prach pak může vzplanout v neočekávanou chvíli, například od sporáku odlétne větší jiskra, která směs zapálí. Kuchyně může být v plamenech během velmi krátké doby a oheň se pak může rozšířit i do dalších prostor. Z preventivních důvodů se vyplatí mít po ruce práškový hasicí přístroj, třeba i kvůli vzplanutí oleje na pánvi, kdy mohou plameny zapálit záclonu, roletu nebo závěsy. A ohledně vzduchotechniky se zas vyplácí nechat ji pravidelně revidovat a podle potřeby vyčistit.